Informatii UtileSfaturi in alegerea unui catel

22-04-20130

Iti doresti un catel??? Iata cateva sfaturi utile!

 

Alegerea unui pui de caine necesita un minim de informatii care sa ne ajute in achizitionarea unui catel cu un caracter echilibrat si, pentru ca toti ne dorim sa avem langa noi un companion care sa ne asculte atunci cand iesim la plimbare in parc, am sa va ajut cu cateva sfaturi care sa va faca alegerea puiului mai usoara.

Sunt multe intrebari care apar atunci cand ne hotaram sa aducem in familie un caine.

Ce rasa sa aleg?

O mare parte a proprietarilor de caini s-au hotarat sa-si aleaga patrupedul pentru un singur motiv; “-Imi place aceasta rasa”. E simplu, uneori se potriveste, insa trebuie sa avem in vedere cateva caracteristici ale acelei rase si timpul pe care il putem acorda cainelui.

Sunt rase de caini care necesita mai multa miscare, deci trebuie scosi la plimbari mai dese si de lunga durata, sau o ingrijire a blanii mai minutioasa, acestia avand nevoie de un toaletaj periodic. Exista rase care nu se preteaza pentru cresterea in apartament, sau opusul lor, cei care sunt doar pentru apartament si nu pentru curte. De asemenea, in functie de selectia rasei din care fac parte, intalnim caini mai greu sau mai usor de educat.

Pentru ce am nevoie de un caine?

   Inainte de a lua hotararea sa aducem in caminul nostru un caine, trebuie sa fim constienti ca acesta necesita o mare responsabilitate, de asemenea acesta implica costuri suplimentare pentru intretinerea lui (vaccinari si deparazitari, vitamine, hrana, jucarii, dresaj daca este cazul, expozitii etc.), precum si spatiu si timp liber din partea noului proprietar. Nu in ultimul rand, trebuie sa fim constienti ca acest patruped nu este o jucarie de care atunci cand ne saturam o punem la locul ei sau o pasam altei persoane. El poate trai in medie 10-15 ani, timp in care, daca alegerea nu a fost bine facuta, uneori ne poate incomoda.

Alegerea rasei se face in functie de motivul pentru care dorim un caine.

Daca vrem un simplu companion care sa ne insoteasca la plimbari, care sa nu ne incomodeze in casa si atunci cand il transportam cu masina, trebuie alegem una din rasele de talie mica sau mijlocie. In acest caz, sfatul meu este sa va informati daca rasa aleasa de dvs. nu  are un comportament agresiv din simplul fapt ca a fost o rasa creata si selectata pentru paza.

Dorim un caine pentru protectia familiei sau a casei? In functie de aceasta, alegem una din rasele de talie mijlocie sau mare, rase care au fost create si selectate pentru acest scop.

Sunt si rase care ne pot satisface mai multe cerinte, adica sa fie si un bun companion, sa ne protejeze atunci cand este nevoie, sa necesite mai putina atentie in ingrijirea blanii, sensibilitate redusa la boli, sa fie receptivi si usor de educat.

Studierea atenta a mai multor rase inainte de achizitionare, va face ca alegerea facuta de dvs. sa fie una buna.

Spatiul insuficinet si plimbarile de scurta durata, pot cauza devieri in comportamentul cainelui, datorate acumularii de energie.

Cainii naparlesc de doua ori pe an, iar in aceste perioade caderea parului este abundenta. Sunteti pregatiti sa acceptati aceste perioade si sa curatati in urma lor? Sunt si rase care nu naparlesc, dar necesita o intretinere mai atenta a blanii ( terierii, bichonii, canichii).

Femela sau mascul?

Trebuie avut in vedere ca femelele sunt mai docile, sensibile si prezinta perioade cand intra in calduri, in consecinta femela trebuie fie imperecheata cel putin o data sau sterilizata. Spre deosebire de acestea, masculii sunt dominanti, incapatanati si mai greu de controlat.

La ce varsta il iau acasa ?

Varsta cea mai potrivita este intre 6 si 13 saptamai, pana la aceasta varsta puiul trebuie sa stea in cuib pentru a invata cateva reguli ierarhice de la femela si de la ceilalti pui. In momentul achizitionarii, puiul trebuie sa fie vaccinat si deparzitat la zi.

 

Seria de intrebari poate continua:

La ce probleme de sanatate e predispusa rasa aleasa?

Cat timp il pot lasa singur acasa?

Cat de des il inbaiez?

Cum se va acomoda cu noua locuinta?

Cata miscare necesita zilnic?

 

Instructor canin:  Ciprian Cordos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact
Sat Nădășelu, Cluj
Lu - Du: 9.00 - 18.00
Link-uri Rapide

2024 © Toate Drepturile Rezervate de DogMaster. Membru premium vetghid.ro